Kirja-arvostelu: Sanna Leino, Stressitohtori

Kansi: kustantamon sivuilta
Sanna Leino: Stressitohtori

Kustantamo S&S 2020
Luettu e-kirjana

Mitä stressi on? Mistä se johtuu? Millä tavalla stressi ilmenee? Ja miten stressiä voi oppia säätelemään? Näihin kysymyksiin Stressitohtori yrittää etsiä vastauksia. Kirjasta löytyy sekä ajantasaista tutkimustietoa, omakohtaisia kokemuksia kuin myös käytännönläheisiä harjoituksia, joilla jokainen voi lievittää omaa stressiään. En itse tajunnut edes, että olen stressaantunut, ennen kuin kuulin, että nukkumisvaikeudet ovat yksi stressin oire. Stressi on todellakin hyvin salakavala otus.

Stressin määrittely ei ole aivan yksinkertaista. Stressi vaikuttaa niin psykologisesti kuin fyysisestikin; mielen tasolla sen voi ajatella olevan vaatimusten ja voimavarojen epätasapainoa, fysiologisesti vireystilan kohoamista. Stressijärjestelmän tarkoitus on pitää meidät hengissä. Se aktivoituu, kun havaitsemme uhan esimerkiksi kovaa vauhtia lähestyvän auton kun ylitämme tietä. Keho aktivoituu valmiustilaan ja elintoiminnot valjastetaan uhasta selviytymiseen. Ikävä kyllä aivomme näkevät uhkia myös siellä, missä todellista vaaraa ei ole ja stressireaktio voi käynnistyä työkiireissä, aamuruuhkassa tai kotitöiden kaatuessa päälle siis aivan tavallisessa arkielämässä.

Stressi ei itsessään ole paha asia, mutta pitkään jatkunut stressi voi aiheuttaa erilaisia oireita: ärtyneisyyttä, tunteiden ailahtelua, keskittymiskyvyn puutetta ja vaikeutta rentoutua. Myös nukahtamisvaikeudet tai aamuyön heräilyt ovat yksi stressin oire. Stressi aiheuttaa myös erilaisia kipuja, kuten päänsärkyä ja selkäkipua. Pitkittynyt stressi voi aiheuttaa myös muistiongelmia.

Uni, rentoutuminen ja rauhoittuminen auttavat palautumaan stressistä. Terve elimistö palautuukin lyhytaikaisesta stressistä yleensä hyvin. Mutta jos stressi on kestänyt pitkään, myös palautuminen vie aikansa. Kirjasta löytyy monia käytännön vinkkejä, miten opetella rauhoittumaan ja palautumaan. On erilaisia hengitys- ja meditaatioharjoituksia. Kirjasta löytyy myös ohjeita, miten säädellä omia ajatuksia ja tunteita; miten olla itselleen armollisempi ja ystävällisempi.

Yllätyin kyllä positiivisesti tästä kirjasta. Ajattelin tämän olevan tyhjää selfhelp helinää, mutta kirjasta löytyikin yllättävän paljon asiasisältöä. En todellakaan tajunnut, että voisin olla stressaantunut ja omituisesti fyysiset oireet voisivat johtua siitä. Mutta kummasti ne yöunet vain ovat parantuneet, kun olen huomannut tuoda iltoihin enemmän rauhoittumista ja syvää, rauhoittavaa hengitystä. Stressistä palautuminen ei vaadi jotain valtaisaa elämäntapamuutosta; jo pienet asiat auttavat paljon.

Kaiken kaikkiaan todella mielenkiintoinen kirja. Jos olet huomannut itsessäsi omituisia oireita ja samaan aikaan kaikenlaiset kiireet ovat lisääntyneet, suosittelen tarttumaan tähän kirjaan. Kirja oli todella nopeasti luettu; tietokirjaksi se oli todella helppotajuisesti kirjoitettu. Kirjassa kerrotut harjoitukset olivat myös kiva lisä ja niistä varmasti jokainen pystyy poimimaan itselleen sopivimmat, joilla lähteä hoitamaan stressiään.

★★★★☆ 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirja-arvostelu: Emmi Itäranta, Teemestarin kirja

Kirjoittamisesta: Asetteluohjeita 1

Kirjoittamisesta: Asetteluohjeita 5