Kirja-arvostelu: Terry Pratchett, Niistäjä

Kuva: Risingshadow
Terry Pratchett: Niistäjä

Karisto 2016
Luettu e-kirjana

Pratchett on tunnettu tasalaatuisista kirjoistaan ja Niistäjä ei ole siinä poikkeus. Kirja tarjoaa nauruja, jännitystä ja myös sydäntä särkevää draamaa. Jos olet pitänyt muistakin Vartiostosta kertovista kirjoista, tulet pitämään tästäkin.

Kaupunginvartioston komentaja sir Vimes joutuu vastentahtoisesti lomalle maaseudulle. Hän ei joudu kauaa kärsimään rauhallista elämää, kun idyllisestä kartanomaisemasta alkaa löytyä rikoksen merkkejä. Kirja kritisoi satiirin keinoin mm. luokkaeroja, orjuutta ja lajismia.

Jos ei ole lukenut Pratchettin aikaisempia kirjoja, juoneen voi olla vaikea päästä kiinni. Varsinkin Muks! täytyy olla tuoreesti mielessä, sillä sen tapahtumiin viitataan jatkuvasti. Vaikka itse olen kyseisen kirjan lukenut, on aikaa vierähtänyt sen verran, että olisi ehkä ollut hyvä asia selata kirja läpi ennen tähän uusimpaan osaan tarttumista.

Muuten kirja on taattua Pratchettia. Välillä saa nauraa, välillä pidättää hengitystä jännityksestä. Pratchettin tarkat huomiot ihmisluonteista osuvat suoraan maaliinsa. Juoni tempaa otteeseensa ja pakottaa ahmimaan kirjan läpi muutamassa päivässä. Loppua kohden vauhti hieman hyytyy, mutta ei kuitenkaan liian häiritsevällä tavalla. Keskikohdiltaan kirja onkin niin vauhdikas, että sellaisen tohinan jälkeen on pakko hieman painaa jarrua.

Niistäjä olisi ollut ehkä hitusen helpompi lukea painettuna kuin e-kirjana. Syynä tähän ovat Pratchettin viljelemät alaviitteet, joita tähänkin kirjaan on ripoteltu runsaasti. Alaviitteet on e-kirjassa jouduttu kokoamaan kirjan loppuun (kun normaalisti ne olisivat sivun alareunassa), joten lukiessa piti hyppiä vähän väliä loppuun katsomaan, mitä nyt tässäkin alaviitteessä taas sanottiin. Vähän vaivalloista, mutta toisaalta miten muuten alaviitteet olisi voinut toteuttaa. En ainakaan itse keksi parempaa keinoa kuin mihin Karisto on päätynyt.

Joka tapauksessa hyvä, terävä kirja, joka huumorin avulla saa lukijan oikeasti ajattelemaan asioita. Suosittelen sydämellisesti kaikille hyvien kirjojen ystäville.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirja-arvostelu: Emmi Itäranta, Teemestarin kirja

Kirjoittamisesta: Asetteluohjeita 1

Kirjoittamisesta: Asetteluohjeita 5