E-kirjoista: Ostaminen

Sovelluksia, nettikauppoja ja muita ohjelmia, joista voi ostaa e-kirjoja, löytyy tuhottomasti. En yritä esitellä näistä läheskään kaikkia. Nostan esiin vain muutaman paikan, joita itse olen käyttänyt. Keskityn lähinnä sellaisiin palveluntarjoajiin, joiden valikoimasta löytyy suomenkielistä e-kirjallisuutta. Jos tästä postauksesta puuttuu mielestäsi jokin hyvä paikka, vinkkaa siitä kommenteissa. Olisin erityisen kiitollinen kuulemaan varsinkin hyvistä suomenkielisten e-kirjojen ostopaikoista.

Elisa Kirja
Elisa Kirja on suomalainen palveluntarjoaja ja siksi palvelusta löytyy erityisen hyvin suomenkielisiä e-kirjoja. Valikoimasta löytyy e-kirjojen lisäksi myös äänikirjoja. Kirjoja voi lukea niin tabletilla, puhelimella, tietokoneella kuin lukulaitteella. Maksaminen tapahtuu kätevästi laskulla sen sijaan, että palvelu pyytäisi luottokorttisi numeroa, niin kuin tällaisilla sovelluksilla on tapana. Kaupalla on sekä nettisivut, että sovellus, jonka voi ladata suoraan tabletille.

Hyviä puolia Elisa Kirjassa on sen kaupan hyvä valikoima ja selkeys. Kirjat on jaoteltu kattavasti eri kategorioiden alle. Valikoiman selailu on tehty lukijalle helpoksi. Sovellus toimii hyvin, enkä ole huomannut mitään pätkimistä tai kaatuilua.

Huonoja puolia on hinta. E-kirjat maksavat Elisa Kirjassa vain hitusen vähemmän kuin painetut versiot. Jos siis haaveilee jonkin pitkän kirjasarjan omistamisesta, tästä ilosta voi joutua pulittamaan monta sataa euroa. Tarjouksia tietysti on aina välillä. Sovelluksessa näitä pääsee tarkastelemaan Uutiset-osiossa. Tässäkin olisi Elisalla parantamisen varaa...

Tarjouksista ja kampanjoista tulee sähköpostiin säännöllisesti spämmiä, jos sähköpostiviestejä ei huomaa laittaa pois päältä. Tarjouksessa on usein dekkareita, jotka myyvät paljon, ja jotka eivät kiinnosta minua pätkääkään. Olisin todella iloinen, jos Elisa jossain vaiheessa ymmärtäisi alkaa hyödyntää Muistilista-toimintoa paremmin, ja lähettäisi viestejä tyyliin "muistilistallesi lisätty kirja on nyt alennuksessa!". Jos mainonta olisi kohdennettua, kirjojakin tulisi varmasti ostettua enemmän. Ainakin minä olisin kiinnostunut tällaisesta mahdollisuudesta.

Elisa Kirja-sovelluksessa on pari muutakin puutetta. Aiemmin mainitsemani Muistilista toimii ainoastaan kaupan selainversiossa. Jos siis olet tabletilla selaamassa kauppaa ja huomaat jonkin kiinnostavan kirjan, joudut ensin laittamaan sovelluksen kiinni ja siirtymään nettiselaimeen, jossa avaat Elisa Kirjan kaupan ja kirjaudut sisään... Jos vielä tässä vaiheessa muistat kirjan nimen, joka silmiisi pisti sovelluksessa, voit etsiä sen ja lisätä Muistilistallesi. Kuulostaako kätevältä ja helpolta?

Myöskään arvosteluja ei voi kirjoittaa sovelluksen kautta. Tähdet kyllä näkyvät, niitä ei vain voi lisätä. Taas joudut avaamaan selaimen ja mennä sitä kautta kauppaan. Tähtiä ei kamalasti tule lisättyä, kun se on tehty näin hankalaksi.

Elisa Kirjan kautta ladattuja kirjoja luetaan saman sovelluksen kautta. Kirjoja ei pysty siis avaamaan jollain toisella lukuohjelmalla.

Play Kirjat
Google Play Kirjat, tai lyhyemmin vain Play Kirjat, on Googlen tarjoama e-kirjakauppa. Valikoimasta löytyy myös suomenkielisiä kirjoja, tosin englanninkielistä kirjallisuutta on enemmän. Kauppaa voi käyttää selaimessa tai sovelluksessa, jonka voi ladata suoraan tabletille. Kauppa näyttää melko samalta käyttää sitten selainversiota tai sovellusta.

Suomenkielisten kirjojen etsiminen on välillä harmittavan vaikeaa. Kunpa kaupassa voisi jotenkin suodattaa pois englanninkieliset kirjat... Tai jos kaupassa olisi jokin "tarkennettu haku" -toiminto, jolla voisi etsiä pelkästään suomenkielistä kirjallisuutta.

Hyvä uutinen on se, että Play Kirjassa e-kirjat eivät ole niin hullun kalliita kuin Elisa Kirjassa. Jos tykkää lukea englanniksi, näitä varsinkin löytää usein tarjoushintaan. Kirjoja pystyy lisäämään Toivelistalle, vähän samaan tapaan kuin Elisa Kirjassa. Play Kirjassa tämä vain toimii paremmin.

Samoin kuin Elisa Kirjassa, Play Kirjoja luetaan saman sovelluksen kautta, mistä ne ladataankin.

Amazon Kindle
Amazon Kindlestä löytyy lähinnä englanninkielistä kirjallisuutta. Suomenkielisten kirjojen löytäminen on vielä vaikeampaa kuin Play Kirjat-sovelluksessa; ellei jopa mahdotonta. Amazon Kindlen e-kirjakaupan selainversiossa on Advanced Search -toiminto, mutta siinäkin kielivaihtoehdot rajoittuvat englantiin, ranskaan, saksaan ja espanjaan. Ehkä joskus tulevaisuudessa kieliä tulisi enemmän... Jos tykkäät lukea kirjoja englanniksi, niin silloin Kindlen laaja valikoima voi olla juuri passeli sinulle.

Suomalainen on tunnettu kirjakauppaketju, jolla myös on verkkokauppa. Valikoimasta löytyy tavallisten painettujen kirjojen lisäksi e-kirjoja. Jotta e-kirjoja voisi ostaa, sivulle täytyy ensin rekisteröityä. Rekisteröitymistä tarvitaan sen takia, koska ostetut e-kirjat tallentuvat omiin tietoihin. Näin e-kirjat saa ladattua ostamisen jälkeen helposti eri laitteille, kunhan vain käytössä on nettiyhteys.

Suomalaisen kirjakauppa toimii paremmin kuin Adlibriksen. Tiputusvalikosta voi ensin valita kaunokirjallisuuden, sitten genren ja tämän jälkeen haun voi rajata vain e-kirjoihin kohdasta "kansityyppi". Hinnat vaihtelevat laidasta laitaan. Jotkin uutuuskirjat maksavat lähes yhtä paljon kuin kovakantiset kirjat, joitain vanhempia kirjoja voi taas saada viidellä eurolla. Mistään järkyttävän halvoista hinnoista ei ole kyse. Hyvä puoli Suomalaisen palvelussa on Muistilista, jonne voi lisätä itseään kiinnostavia kirjoja.

Adlibris on kirjojen verkkokauppa. Tavallisten painettujen kirjojen lisäksi valikoimaan kuuluu kattavasti myös e-kirjoja. E-kirjat löytyvät kaupasta erikseen, joten niiden selailu on helppoa. Haun voi rajata vielä kattamaan pelkästään kaunokirjallisuuden tai suomenkielisen kirjallisuuden, mutta siihen se sitten jääkin. Esim. pelkkien fantasiakirjojen hakemiseen en keksinyt mitään helppoa keinoa. Hyvä puoli Adlibriksessä on se, että kirjat voi ladata haluamaansa lukuohjelmaan. Hinnat ovat Elisa Kirjan luokkaa eli aika tolkuttomia. Kaupassa ei sorru helposti heräteostoksiin.

Tässä nyt muutamia mainintoja. Jäikö jotakin uupumaan omasta mielestäsi? Mistä itse olet hankkinut e-kirjoja? Jos mieleesi tuli jotakin, jätä ihmeessä kommenttia!

Kommentit