Kirjoittamisesta: Asetteluohjeita 3Asetteluohjeita 3: Otsikoiden muotoilu Wordissa


Ohjeet on tarkoitettu 2010 Word -ohjelmalle ja sitä uudemmille. Ohjeita 97–2003 Wordille löytyy vanhemmasta kirjoittamisoppaasta.

Lukujen otsikoinnissa kannattaa käyttää automaattista muotoilua. Näin otsikoista tulee yhtenevän näköisiä ja siistejä. Sen lisäksi automaattiset muotoilut auttavat tekstin selaamista.  Listan otsikoista saa näkyviin ohjelman vasempaan laitaan käyttämällä Etsi -toimintoa (ctrl + F) ja valitsemalla kohdan Otsikot. 2010 Wordissa ulkoasu on hieman erilainen, mutta toiminto löytyy samasta paikasta.


Tämän jälkeen kappaleiden välillä voi hyppiä vain otsikkoa klikkaamalla. Tämä vähentää selkeästi hiiren rullailun määrää, kun kirjoittaessa täytyy tarkistaa jokin asia, joka löytyi ensimmäisestä kappaleesta, samalla kun kirjoittaa 20. kappaletta.

Wordissa löytyy valmiina muutamia otsikoiden muotoiluja. Nämä valmiiksi muotoillut otsikot löytyvät Aloitus -välilehdeltä, oikealta ylhäällä.


Voit lisätä muotoilun vain yksinkertaisesti maalamalla haluamasi alueen tekstistä ja klikkaamalla otsikkomuotoilua. Otsikko 1 on pääotsikko ja Otsikko 5 pienin alaotsikko.

Jos mikään valmiista otsikoista ei miellytä, voit tehdä myös kokonaan oman otsikkotyylin.

Tyylivalikon oikeassa alareunassa on nuolen kuva, klikkaa sitä ja aukeaa uusi valikko. Valitse sieltä Luo tyyli.


Aukeaa uusi valintaruutu. Klikkaa Muokkaa nappulaa ja aukeaa jälleen uusi valintaruutu. Tällä ruudulla voit valita millaisen muotoilun haluat otsikollesi. Voit vaihtaa fonttia, fontin kokoa, onko se keskitetty sivun keskelle ja niin edelleen. Muokkaa otsikosta haluamasi näköinen ja klikkaa sitten Ok -nappulaa.


Nyt uusi muotoilu löytyy samasta paikasta kuin valmiitkin muotoilut. Jos et vaihtanut nimeä itse, Word tallentaa muotoilun automaattisesti nimellä Tyyli1. Voit liittää muotoilun otsikkoon helposti vain maalaamalla ja klikkaamalla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjoittamisesta: Asetteluohjeita 1

Kirjoittamisesta (osa 1)

Kirjoittamisesta: Asetteluohjeita 5