1.11.2016

Kirja-arvostelu: Yuu Watase, Alice 19th

Yuu Watase: Alice 19th (osat 1-7)

Egmont 2009-2010

Kipeänä on mukava käpertyä peiton alle, siemailla teetä ja lukea mangaa. Alice 19th on yksi suosikkimangasarjojani kautta aikojen. Tajusin myös, että minun täytyy päällystää nämä pokkarit. Sen verta monta kertaa olen lukenut tämän sarjan läpi, että kannet alkavat kulua.

Alice 19th kertoo (kuten jo nimestä voi päätellä) Alice-nimisestä tytöstä, jolla on vaikeuksia pitää puoliaan. Oli kyseessä sitten isosisko Mayura tai kiusaaja Ooishi, Alice ei vain saa suutaan auki, eikä osaa kertoa todellisista tunteistaan. Lisää mutkia matkaan tuo Alicen kaukoihastus Kyo Wakamiya, johon myös sisko Mayura on ihastunut.

Yhtenä päivänä Alice pelastaa kadulta omituisen kanin, Nyozekan, joka yrittää kovasti saada Alicen uskomaan, että tämän sanoissa on voimaa. Alice ei usko ja päätyy lopulta vahingossa lähettämään siskonsa pimeään sydämen maisemaan. Alicen on opeteltava Lotis-mestariksi Nyozekan johdolla pelastaakseen siskonsa.

Juoni kuulostaa omituiselta selitettynä, mutta on luettuna oikeastaan aika selkeä. Hahmoja on totta kai paljon, kuten mangoissa yleensäkin, mutta tarina ei muutu liian sekavaksi missään vaiheessa. Romantiikkaa ja sydämen tykytyksiä riittää. Alicen ja Kyon rakkaustarina ei kuitenkaan ole pääasia, vaan aivan yhtä paljon ruutuaikaa saa Alicen ja Mayuran sisarussuhde. Teemat ovat isoja, mutta niitä pohditaan riittävällä hartaudella ja vakavuudella.

Alice on päähenkilönä ihanan tavallinen. Hahmoon on helppo samaistua. Alice ei ole täydellinen, vaan osaa tuntea myös kateellisuutta ja vihaa. Alicen hahmo kasvaa myös tarinan edetessä mukavasti. Kun hän ymmärtää olevansa uusi Lotis-mestari, hän alkaa saada itsevarmuutta ja rohkeutta. Muissa hahmoissa näkee samoja harmaan sävyjä; hyvät eivät ole täydellisen hyviä, kuten pahatkaan eivät loppujen lopuksi niin pahoja. Alice 19th-sarjan hahmoihin voi aidosti samaistua.

Miekkojen heiluttelun sijasta Alice 19th:ssa pahuuden voimat päihitetään sanoilla. Tämä tuo ehdottomasti lisää syvyyttä mangaan ja sen tarinaan. Alice, tyttö joka ei osaa puhua muille ihmisille, joutuu opettelemaan käyttämään sanojaan taistelussa pahan voimia vastaan. Tästä voisi jokainen ottaa oppia omaan elämäänsä. Sanat iskevät joskus kipeämmin kuin tikarit. Ja toisaalta sanat voivat myös parantaa paremmin kuin yksikään laastari.

Alice 19th on loistava mangasarja, vaikka ei aivan täydellinen. Ärsyttäviä pikkukliseitä on lipsahtanut joukkoon, samoin joitain hölmöjä kohtauksia, jotka olisi voinut vain leikata pois. Silti hyvä sarja. Suosittelen kaikille mangan ystäville.

★★★★☆ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti