2.2.2016

Hyvä novelli

Yritän viritellä kiireiden takia tauolle jäänyttä kirjoittamista novelleilla. Ja siinä tulin ajatelleeksi, että mitkä seikat tekevät novellista hyvän novellin. Tässä lyhyesti noita ajatuksia:  
 
  1. Kirjoita ytimekkäästi. Mikään ei ole pahempaa kuin novelli, joka luulee olevansa romaani. Älä jaarittele. Terävää kuvailua, terävää dialogia. Novelli on lyhyt ja sen on tarkoitus olla lyhyt. Hyvän novellin saa luettua yhdellä istumalla. Liian pitkä novelli turhauttaa.
  2. Aloita napakasti. Novellissa ei ole aikaa kertoa kaikkea, aloita siis hieman keskeltä. Novellissa saa olla aukkoja. Tällä ei tarkoiteta juoniaukkoja, vaan aukkoja niin, että lukijalle ei kerrota kaikkea. Jotkin asiat jäävät mielikuvituksen varaan. Joihin asioihin vain viitataan; niistä ei kerrota suoraan. 
  3. Lopeta napakasti. Kun tärkein on kerrottu, lopeta. Tarina voi jäädä riippumaan hieman ilmaan; kaikkia juonilankoja ei välttämättä saada solmittua loppuun, eikä se ole tarkoituksen mukaistakaan. Avoin lopetus jättää lukijan miettimään ja pohtimaan lukemaansa. Tämä ei ole huono asia.
  4. Muista tunnelma. Lyhyydestä huolimatta novelli voi olla tunnelmallinen. Mukaansatempaava. Novelli voi olla kaunis ja korumainen kuin runo. Runokin on hyvin pelkistetty lyhyydessään, tiiviydessään. Siinä silti on kaunista kieltä, kaunista kuvailua, kielikuvia, jotka korvaavat lyhyyden ja saavat tekstin herättämään lukijassa tunteita. Kun jokaisella sanalla on merkityksensä, jokaisen sanan täytyy olla hiottu.
  5. Suunnittele. Älä lähde kirjoittamaan, ennen kuin olet suunnitellut novelliasi hieman. Novellia ei tarvitse suunnitella niin paljoa kuin pitkää tekstiä, mutta mieti ainakin näitä asioita ennen kuin ryhdyt työhön: ketkä ovat tarinasi päähahmot, miten juoni etenee alusta loppuun ja mitä haluat kertoa tekstilläsi. Mieti asioita pääsi sisällä tai kirjoita ne ylös paperille. Pidä punainen lanka mielessäsi koko ajan kirjoittaessa. Näin vältyt jaarittelulta ja pysyt asiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti