Älä tuhoa, säästä

Varmuuskopiointi on jotakin sellaista, jonka oppii viimeistään silloin, kun kadottaa yli sata sivua tekstiä bittiavaruuteen. Tämä teksti on laadittu juuri sitä varten, että sinulle ei kävisi näin.

Varmuuskopiointi 

Tämä pätee varsinkin, jos kirjoittaa tietokoneella. Tärkeimpiä tekstejä tulisi aina säilyttää ainakin kahdessa tai kolmessa paikassa. Eli esimerkiksi niin, että teksti on tallennettu koneelle ja muistitikulle. Jos haluaa olla oikein varma, kolmas tallennuspaikka voi olla vaikka pilvessä. Muista päivittää tätä varmuuskopiota säännöllisesti. Koskaan ei voi tietää, milloin kone kaatuu ja vie kaiken mukanaan.

Tietokone voi helposti tuhoutua myös onnettomuuden kautta; pelkkä kaatunut kahvikuppi läppärille voi riittää. Toinen ikävä tilanne on, jos kone katoaa murtovarkaan matkaan. Kaikkein ideaaleimmassa tapauksessa varmuuskopioita tulisi säilyttää eri paikoissa juuri tällaisten onnettomuuksien takia; siis niin että muistitikku löytyy vaikka työpöydän laatikosta, ei kiinni tietokoneesta. Näin edes yksi kopio tärkeistä papereista säilyy, vaikka kone tuhoutuisi.

Varmuuskopio pysyy parhaiten ajan tasalla, kun päivität sitä säännöllisesti. Tee varmuuskopionnista rutiini. Hyvä tapa esimerkiksi on tallentaa kirjoittaessa tekstiä koneelle ja sitten lopettaessa tallentaa tekstistä kopio muistitikulle. Kun totut päivittämään joka kerta kirjoittaessasi varmuuskopiota, se lopulta tulee kuin itsestään.

Jo huonosti päivitetty varmuuskopio on parempi kuin ei kopiota lainkaan. Jos alkuperäinen tuhoutuu, sinulle sentään jää edes osa tekstistä talteen. Jos tekstiä on tuhoutunut vain kappale tai pari, tekstin voi kirjoittaa vielä takaisin. Mitä enemmän tekstiä katoaa, sitä kivuliaammaksi sen uudelleen kirjoittaminen kuitenkin muuttuu. Yritä tällöin lohduttautua sillä ajatuksella, että uudelleen kirjoitettu teksti on aina parempaa kuin se, joka katosi. Teksti muuttuu jokaisella kirjoituskerralla ja se muuttuu aina viimeistellympään, viilatumpaan muotoon. Tämän saman syyn takia oikolukukin on niin tärkeää tekstin viimeistelyn kannalta.

Vanhat tekstit kunniaan!

Melkein yhtä tärkeää kuin varmuuskopiointi, on vanhojen tekstien säilyttäminen. Älä koskaan tuhoa vanhoja tekstejäsi! On helppo ajatella, että alkuaikojen kirjoitusharjoituksista ei ole mitään iloa kenellekään. Niitä voi jopa inhota niiden huonouden takia ja niistä tahtoisi vain eroon. Älä silti sorru tuhoamaan niitä!

Vanhoista teksteistä voi löytää myöhemmin vaikka minkälaisia aarteita. Kielellisesti ne voivat olla kömpelöitä, mutta henkilöhahmojen, tapahtumapaikkojen tai juonien kannalta sieltä voi löytyä vaikka minkälaisia pieniä helmiä, joita voi hyödyntää. Esimerkiksi hahmojen nimet voivat usein olla tällaisia, joita on helppo kierrättää vanhoista, huonoista tarinoista uusiin ja parempiin. Siksi vanhoja tekstejä kannattaa aina joskus selailla; ne voivat olla inspiraation lähde.

Vanhojen tekstien selailu on hyvästä myös siksi, että niistä myöhemmin näkee, miten olet edistynyt kirjoittajana. On miellyttävää huomata, miten omat taidot ovat kehittyneet kuvailun, juonen kuljettamisen tai hahmojen luomisen kannalta. Tai sitten voi yllätyksekseen huomata, miten hyvin sitä osasikaan kuvailla jo aivan ensimmäisissä kirjoituksissaan! Tällaiset havainnot auttavat sinua näkemään omat tekstisi ja kirjoitustaitosi realistisessa valossa.

Kommentit

  1. Pitää todellakin ostaa muistitikku ja tallentaa kirjoitukseni myös sinne! Kiitos tästä muistutuksesta :) tuota vanhojen tekstien säästämistä olen aina toteuttanutkin, vaikka välillä tuntuukin hyödyttömältä säästellä niitä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kannattaa! Se tikku ei paljoa maksa ja voi parhaimmassa tapauksessa säästää kirjoittajalta paljon aikaa ja vaivaa. :)

      Poista
  2. Mulla on tapana varmuuskopioida epäsäännöllisesti pariinkin paikkaan. Sitten kun tulee tarvis kaivaa jokin vanha teksti esiin, siitä on tarjolla ziljoona versiota, joista pitäisi jotenkin tunnistaa se, jota oli pitänyt valmiimpana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus useat eri versiot on hyvä asia. On mukava tutkia ja nähdä miten joku yksittäinen novellikin on hioutunut ja muuttunut eri näköiseksi. Itsellänikin löytyy arkistoista tällaisia. Kaikki tulee säästettyä, vaikka osalla raapaleista ja pätkistä ei olekaan mitään käyttöä. :3

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjoittamisesta: Asetteluohjeita 1

Kirjoittamisesta (osa 1)

Kirjoittamisesta: Asetteluohjeita 5