Miten lukea blogeja?

Unelmien aika -blogissa oli mielenkiintoinen juttu kirjablogien lopusta. Kirjavinkkailu on siirtymässä kovaa vauhtia Instagramin puolelle. Samaisessa kirjoituksessa harmiteltiin sitä, että ihmiset eivät osaa lukea blogeja. Blogien lukeminen on hankalaa, koska sille ei ole omaa helppoa kännykkäsovellusta.

Luin tekstiä kännykälläni juuri sillä samaisella, kaivatulla sovelluksella ja tuhahdin; onhan sellainen! Ihmiset eivät vain tiedä.

Joten siksi päätin, että ehkä tämä on aihe, josta voisi kirjoittaa enemmänkin. Tämä on teksti sinulle, joka haluaisit lukea blogeja, mutta et oikein tiedä miten. Et tiedä, mistä blogeja pitäisi löytää ja millä tavalla niitä olisi helpoin lukea, mieluiten juuri puhelimella.

Aluksi käyn läpi hieman tapoja, miten löytää blogeja luettavaksi netin valtamerestä. Tämän jälkeen esittelen hieman tarkemmin blogien lukemiseen käyttämääni Bloglovin' -sovellusta.

Mistä niitä blogeja löytää?

Blogeilla on taipumuksena linkittyä eräänlaiseksi blogien verkostoksi. Eli jos löydät yhden kirjablogin, löydät todennäköisesti toisenkin. Esimerkkinä vaikka tämä blogi, jota juuri nyt katselet. Jos rullaat hieman alaspäin blogin selainversiota ja katsot vasenta palkkia, huomaat, että siellä on pitkä lista muita samankaltaisia blogeja. Blogauksista voi löytyä myös suoria linkkejä toisiin blogeihin, kuten yllä kun viittasin Unelmien aika -blogiin. Tämä johtuu blogien keskustelevasta luonteesta.

Kuva Googlen hakutuloksista, joissa näkyy jo heti kolme blogia

Noh, mistä sitten löytää se ensimmäinen blogi, josta aloittaa? Yllätys yllätys: Google on hyvä paikka aloittaa. Jos vaikka haluat seurata valokuvaukseen keskittyviä blogeja, näpyttele hakusanoiksi "valokuvaus blogi" ja sopivia osumia löytyy heti ensimmäisten linkkien joukosta. Menemättä sen syvällisemmin hakukoneoptimoinnin saloihin, blogit nousevat helposti hakuosumiksi niiden rakenteen takia. Hakukoneet katsovat mm. sivustolla olevien linkkien määriä ja koska blogeissa on yleensä paljon linkkejä, ne nousevat helposti korkealle osumien joukkoon.

Blogit.fi:n kulttuuriblogit tarjonta kirjoitushetkellä

On olemassa myös palveluita, jotka listaavat blogeja. Kotimaisista blogilistoista tunnetuin on varmasti Blogit.fi. Tältä sivustolta löytyy paljon blogeja eri kategorioihin lajiteltuina. Tekemällä sivulle omat tunnukset voit lisäksi tallentaa mielenkiintoisia blogeja omalle listalle talteen. Omalla listalla näet seuraamistasi blogeista viimeisimpien julkaisujen tiivistelmät. Tiivistelmää klikkaamalla sinut singautetaan suoraan blogin sivuille. Blogit.fi on keskittynyt lähinnä suomenkielisiin blogeihin.

Jos olet kiinnostunut lukemaan blogeja myös englanniksi, Bloglovin' on toinen Blogit.fi:n kaltainen sivusto, joka listaa blogeja. Sivustolla löytyy vähän samaan tapaan blogeja eri kategorioihin jaoteltuna. Sivusto on tosiaan englanninkielinen ja siksi blogejakin löytyy lähinnä englanniksi. Seassa on myös suomenkielisiä blogeja, mutta niitä voi olla hankalampi löytää, jos ei tiedä mitä etsii.

Blogien löytäminen on helpompaa, jos aihepiiri on suosittu ja yleinen blogaajien parissa, kuten valokuvaus, lifestyle tai kirjat. Jos olet kiinnostunut lukemaan jostakin vähänkin epätavallisemmasta, kuten hamstereista tai true crimesta, blogien löytäminen muuttuu heti paljon vaikeammaksi. Tällöin neuvoksi voin antaa vain sen, että pidä silmät ja korvat höröllä somessa seikkailessasi. Hyvään blogiin voi törmätä vaikka kaverin suosittelun kautta. Ja hei, mikään ei estä sinua itseäsi perustamasta hamsteriblogia! Kuka tietää, ehkä joku toinenkin on kaipaillut sellaisen lukemista.

Miten niitä blogeja luetaan?

Olet löytänyt yhden tai useamman blogin, joita tahtoisit alkaa seurata aktiivisesti. Miten sen tekisi helpoiten? Lisäksi tekstiä olisi kaikkein kätevin lukea puhelimella, sillä sehän kulkee aina mukana. Mikä olisi mukavampaa kuin bussia odotellessa katsoa puhelimesta nopeasti viikon blogaukset.

Minä itse luen blogeja melko säännöllisesti. Käytän lukemiseen Bloglovin' -sovellusta. Se on mahdollista ladata sekä android että ios puhelimille. Sovellus tuo seuraamiesi blogien blogaukset kätevässä muodossa suoraan puhelimeesi. Sovelluksen kautta pystyy myös tykkäämään ja tallentamaan blogauksia. Näin blogauksia on helppo löytää myöhemminkin ja lukea uudelleen.

Ensimmäiseksi tarvitse tunnukset Bloglovin' -sivustolle. Tunnusten tekeminen onnistuu helpoiten Bloglovin':in selainversion kautta. Kun olet saanut tunnukset tehtyä, sinun täytyy lisätä blogeja seurattavien blogien listallesi. Tämä onnistuu myös helpoiten sivuston selainversiolla.

Bloglovin':in hakuehdotuksia

Sivun yläreunassa, melko keskellä on hakukenttä. Kopioi tai kirjoita blogin osoite hakukenttään. Bloglovin' alkaa ehdottaa sopivia hakutuloksia jo, kun kirjoitat hakuasi. Kun olet löytänyt etsimäsi blogin, klikkaa sivulla näkyvää isoa +Follow -nappulaa. Nappula muuttuu siniseksi ja teksti vaihtuu sanaan: Following. Olet nyt lisännyt blogin seurattavien blogiesi listaan!

Näkymä blogin seuraamisen jälkeen

Jos tarkoituksenasi on lukea vain muutamaa blogia tai jos haluat lukea ainoastaan yhteen aihealueeseen keskittyviä blogeja, sinun ei tarvitse perehtyä oikeastaan tämän enempää blogien lisäämineen Bloglovin':iin. Jo näillä tiedoilla pääset hyvin pitkälle. Mutta jos haluat hyödyntää muita Bloglovin':in käteviä ominaisuuksia, niin tässä on yksi.

Voit lisätä seuraamiasi blogeja ryhmiin. Esimerkiksi jos seuraat blogeja, jotka keskittyvät kirjoihin, sekä sen lisäksi muutamaa lifestyle blogia, voit jaotella nämä blogit omiin ryhmiinsä. Näin pystyt löytämään blogien postaukset kätevästi omista uutisvirroistaan.

Oikealta yläkulmasta klikkaamalla profiilikuvaasi pääset katsomaan seuraamiesi blogien listaa klikkaamalla kohtaa Following. Blogit löytyvät listasta aakkosjärjestyksessä. Blogin perässä näkyy painike Following ja juuri ennen sitä kolme pistettä. Klikkaa tätä.

Blogin lisääminen ryhmään

Sivulle ilmestyy hiiresi alle pieni laatikko, jossa lukee ylimpänä "Add or remove from group". Klikkaa tätä. Ilmestyy uusi laatikko, jossa on listattuna kaikki luomasi ryhmät, jos olet tehnyt sellaisia aiemmin. Alimpana on kohta +Create new group, jota klikkaamalla pääset luomaan ja nimeämään uutta ryhmää. Ryhmää klikkaamalla tai uuden luomalla lisäät blogin ryhmään automaattisesti. Helppoa!

Olet siis tehnyt tunnukset, lisännyt muutaman blogin seurattavaksi ja ehkä jopa lokeroinut samankaltaisia blogeja omikse ryhmikseen. Mitä seuraavaksi? Jos haluat lukea blogeja jatkossa puhelimellasi, sinun täytyy seuraavaksi ladata Bloglovin':in sovellus sovelluskaupasta. Lataa sovellus ja kirjaudu sisään.


Bloglovin' sovelluksen näkymä
Jatkossa kun avaat sovelluksen, se ei enää vaadi sisäänkirjautumista. Ensimmäisenä päädyt sivulle My Feed, missä näkyy kaikkien seuraamiesi blogien viimeisimpien postauksien kuvat ja pienet tiivistelmät. Tätä tiivistelmää painamalla pääset lukemaan koko blogauksen.

Jos teit blogiryhmiä aiemmin, ne löytyvät vasemmalla olevaa hampurilaista klikkaamalla (siis ne kolme päällekkäistä viivaa). Ryhmät näkyvät aakkosjärjestyksessä ja ryhmän nimen perässä oleva numero kertoo lukemattomien postauksien määrän.

Ryhmän valitsemalla pääset katsomaan mitä kaikkia blogeja ryhmään kuuluu. Ylimpänä lukee All, jota klikkaamalla pääset katsomaan vain tähän ryhmään kuuluvien blogien viimeisimpiä postauksia. Blogien jaottelu ryhmiin on erittäin kätevää, jos seuraat lukuisia blogeja eri aihealueista.

Jos et pidä ponnahdusilmoituksista (eli push notificationeista), klikkaa alareunassa kohtaa Me ja sen jälkeen mene kohtaan Settings ja siellä kohta Notifications. Täällä voit laittaa päälle ja pois ilmoitusasetuksia.

Alareunassa näkyvät painikkeet
Entä miten blogausten tykkääminen, tallentaminen ja kavereille jakaminen onnistuu? My Feed sivulla näkyy blogipostausten perässä pieni sydän ja pari muuta hassua pikkukuviota. Sydäntä painamalla lisäät blogaukseen tykkäyksen ja jatkossa se näkyy profiilissasi Loves -osiossa. Puhekuplaa painamalla pystyy jättämään blogaukseen kommentin (mikä näkyy siis vain Bloglovin':issa), plusmerkkiä painamalla pääset tallentamaan blogauksen kokoelmaan ja nuolta painamalla pääset jakamaan blogauksen sosiaaliseen mediaan, kuten WhatsAppiin. Samat toiminnot löytyvät myös silloin, kun olet lukemassa blogausta kokonaisuudessaan; tällöin ne ovat oikealla yläreunassa ja tilanpuutteen takia tallennus- ja jakonamiskat löytyvät kolmen pisteen alta. Jatkossa tykkäämäsi ja tallentamasi blogaukset löytyvät Me -kohdasta.

En ole käyttänyt blogien lukemiseen muita sovelluksia kuin Bloglovin':ia, vaikka sellaisia varmasti löytyy. Bloglovin' on suhteellisen yksinkertainen ja mukava käyttää. Blogien lisäämistä puhelimella en ole kamalasti tehnyt, vaikka se onkin mahdollista, koska se on vähän kankeaa ja sovelluksessa blogeja ei pysty lisäämään ryhmiin... tai ainakaan en ole löytänyt sellaista toimintoa. Blogausten tallentaminen on aivan mahtava ominaisuus. Tallennan aina kaikki mielenkiintoiselta vaikuttavat kirjavinkit omaan kokoelmaansa, josta sitten niitä on helppo lisäillä Goodreadsin "tämän kirjan haluan lukea" -listaan. Kirjavinkkejä on kertynyt niin paljon, että en usko lukemisen loppuvan koskaan kesken!

Miten sinä luet blogeja? Ja mistä sinä niitä blogeja löydät? Jätä kommentit ja vinkit alle!

Kommentit

  1. Heidi

    Täältä minä Sinutkin löysin:
    https://www.blogit.fi/kulttuuriblogit

    VastaaPoista
  2. Olen myös kokenut hieman hankalana löytää kiinnostavia blogeja seurattavaksi. Google-haku on hyvin valikoiva näytettävissä tuloksissa, mutta sitä kautta olen joitain hyviä blogeja löytänyt, kuten myös blogit.fi-portaalista. Käytän myös Bloglovinia, mutta kaikkia etsimiäni blogeja en ole sieltä löytänyt. Instagramin kautta ilmeisesti saa hyvin lukijoita, mutta en ole jaksanut tehdä sinne blogitiliä. Trendinä tuntuvat olevan lyhyet ja napakat blogi- tai instapostaukset (tällöin juuri insta voittaa ajan myötä), kun itse taas kaipaan blogeilta ennemmin pituutta ja analyyttista otetta. Näitä yleensä on juuri kirjablogeissa ja joissain yhteiskunnallisissa blogeissa. Mutta eniten tuntuu olevan tarjolla tavaroiden ja tuotteiden esittelyä, tai sitten en vain ole löytänyt lainkaan oikeita väyliä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen onnistunut löytämään seuraamiani blogeja vähän sieltä sun täältä. Jotain ihan vain googlen avulla, jotain blogit.fi:n kautta... Joihinkin olen vain törmännyt sattumanvaraisesti nettiä selaillessa. Aktiivisen etsimisen lisäksi myös tuurilla on osansa!

      Itse olen löytänyt aina kaiken etsimäni Bloglovin':sta. Tosiaan jos blogia ei heti tunnu löytyvän, kannattaa kopioida blogin osoite ja hakea sillä. Sen jälkeen löytyy varmasti!

      Olen jotenkin huono Instan käyttäjä. En vain osaa :D En löydä sieltä mitään tykkäämisen arvoista. Yritän harjoitella kuitenkin. Olisihan se hauskaa, jos oppisi sitäkin hyödyntämään ja ehkä löytää myös sitä kautta lukuvinkkejä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjoittamisesta: Asetteluohjeita 1

Kirjoittamisesta (osa 1)

Kirjoittamisesta: Asetteluohjeita 5