Kirja-arvostelu: Greg Sestero, Tom Bissell, The Disaster Artist

Kuva: kustantajan sivuilta
Greg Sestero, Tom Bissell: The Disaster Artist My Life Inside The Room the Greatest Bad Movie Ever Made

Sphere 2017
Luettu englanniksi

The Disaster Artist on tositarina maailman parhaimman huonon elokuvan teosta ja erikoisesta miehestä tämän elokuvan takana, Tommy Wiseausta. Kirjasta ilmestyi filmatisointi vuonna 2017, joka sai parhaan Oscarin ehdokkuuden käsikirjoituksesta. Tämän takia myös kirjasta ilmestyi uusi versio James Francon kirjoittamalla esipuheella. Elokuvafanina kirja oli pakko päästä lukemaan ja voinkin kirjaa sydämellisesti suositella kaikille elokuvien ystäville. Vaikka et olisikaan nähnyt The Disaster Artistin taustalla olevaa elokuvaa, voit silti nauttia tästä kirjasta.

Lyhykäisyydessään kirja kertoo The Room (2003) elokuvan teosta ja siitä, miten Greg Sestero, kirjan kirjoittaja ja näyttelijä, päätyy alun alkaen ystävystymään Tommy Wiseaun kanssa. Mikäli et ole koskaan kuullutkaan elokuvasta nimeltä The Room, se ei ole mikään ihme. Ilmestyessään elokuva ei aiheuttanut suurta suosiota. Kuusi miljoonaa dollaria maksanut elokuva tuotti teatterissa vain 1 800 dollaria ja lopetti kahden viikon jälkeen. Vasta myöhemmin muutamat innokkaat fanit löysivät elokuvan ja nykyään elokuvaa esitetään yönäytöksissä fanijoukoille, jotka pukeutuvat elokuvan hahmoiksi, viskovat muovilusikoita valkokankaalle, heittelevät katsomossa amerikkalaista jalkapalloa ja karjuvat intohimolla elokuvan kuuluisaa repliikkiä: "You're tearing me apart, Lisa!"

Greg Sestero ja Tommy Wiseau ystävystyivät alun alkaen näyttelytunnilla. Molemmilla oli haave päästä joku päivä näyttelemään suureen Hollywood elokuvaan. Todellisuus kuitenkin oli hankalampaa kuin mitä ystävykset olivat odottaneet, ja lopulta Wiseau kyllästyi odottamaan omaa hetkeään. Hän päätti toteuttaa sen itse. Wiseau käsikirjoitti, tuotti, ohjasi ja näytteli pääosaa elokuvassaan The Room. Loppu on historiaa. Kamala elokuva on tuonut siitä lähtien iloa ihmisille, kun katsojat ovat saaneet nauraa kömpelölle dialogille, huonoille näyttelijäsuorituksille ja loputtomille juoniaukoille.

The Disaster Artist valottaa upealla tarkkuudella elokuvien luomista. Mitä kaikkea se vaatii ja mitä kaikkea The Roomin kuvauksista puuttui. Sen taustalta löytyy kuitenkin myös lämpöä; se ei vain pilkkaa Tommy Wiseauta ja hänen kunnianhimoisia pyrkimyksiään. Se kertoo unelmista ja ystävyydestä. Se kertoo siitä, miten mikä tahansa on mahdollista, jos vain ihmisellä on tarpeeksi intohimoa (ja rahaa) toteuttaa se. Loppujen lopuksi The Disaster Artistin loppu on onnellinen. Wiseau sai haluamansa suuren Hollywood tähteyden, vaikkakaan ei aivan niin kuin miten hän itse sen kuvitteli. Ja hänen elokuvaansa katsellaan vieläkin, 15 vuotta sen ilmestymisen jälkeen.

Mikäli pidät elokuvista ja olet aina miettinyt, miten niitä tehdään, tämä on sinun kirjasi. Mikäli haluat hyvät naurut, tämä on kirjasi. Mikäli olet The Roomin suurin fani, tämä on pakkoluettavaa.

★★★★★

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjoittamisesta: Asetteluohjeita 1

Kirjoittamisesta (osa 1)

Kirjoittamisesta: Asetteluohjeita 5