29.1.2018

Kirja-arvostelu: P. C. Cast, Kristin Cast, Pelastettu

Kuva: Risingshadow
P. C. Cast, Kristin Cast: Pelastettu

Otava 2016
Luettu e-kirjana

Yön talon kahdestoista ja viimeinen osa takana päin. Pelastettu tarjoilee samaa kuin mitä aiemmatkin kirjat; vampyyrejä, ihmissuhteita sekä maailman pelastamista pahuuden voimilta. Mitään suuria juonenkäänteitä tai yllätyksiä ei siis kannata odottaa.

Kirja alkaa siitä, mihin edellisessä jäätiin. Zoey on antautunut poliisille, samaan aikaan kun Neferet terrorisoi Tulsaa. Neferet on kasvanut vahvemmaksi kuin koskaan ja pian on selvää että ainoastaan Zoey ystävineen pystyy päihittämään hänet. Zoeyn täytyy käyttää vanhaa taikuutta, joka on sekä suunnattoman voimakasta että todella vaarallista. Pystyykö edes Zoey hallitsemaan sen voimia?

Yön talossa ei oikein koskaan tuntunut olevan kyse Zoeystä. Zoeyn tarina on aika tylsä ja kliseinen "valittu saapuu ja pelastaa kaikki" -raapale. Kalonan hahmo on oikeasti se, joka kehittyy tarina  edetessä. Alussa hän on vain tylsä, perusmuotoinen pahishahmo. Myöhemmin hän kehittyy langenneeksi sankariksi, joka yrittää löytää oikeaa tietä. Lopussa hän saa jonkinlaisen armahduksen. En varsinaisesti tykännyt lopusta. Se tuntui jotenkin väkisin väännetyltä. Kuin kirjailijaparille olisi tullut yhtäkkiä kiire keksiä kaikille hahmoille kunnolliset motiivit taustoilleen. En tykännyt. Mutta Kalona sai tavallaan onnellisen lopun ja sellaisen hän totisesti ansaitsi.

Kaiken kaikkiaan... Yön talo-sarja ei ollut niin hyvä kuin odotin. Paras osa oli se eka. Ja sekin oli vain sellainen keskinkertainen. Muut osat ovat vaihdelleet turhasta pitkityksestä ihan mukiinmeneviin. Juoni ei varsinaisesti ole ollut tyrmäävän innovatiivinen. Se on ollut aika ennalta-arvattava ja tylsä. Intiaanimytologia on ollut kirjasarjan parhaita puolia. Hahmoista suurin osa on ollut aika kliseisiä ja yksipuolisia. Päähenkilö Zoey välillä jopa raivostuttava.

Kyllä sitä parempaakin YA-kirjallisuutta tuolta löytyy. Tähän kirjasarjaan en ehkä suosittelisi kuluttamaan aikaansa. Mutta jos olet jo ehtinyt aloittaa, niin täytyyhän se loppuun asti lukea. Ainakin Kalonan takia, jos ei minkään muu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti