31.10.2017

Kirja-arvostelu: Dan Brown, Alku

Dan Brown: Alku

WSOY 2017

Täytyy se myöntää: riensin heti julkaisupäivänä kauppaan. Dan Brownin edellinen kirja, Inferno, oli sen verran hyvä, että odotukset uusimmalle tuotokselle olivat aika korkealla. Ja miksei, omasta mielestäni Dan Brownin kirjat ovat vain parantuneet vuosi vuodelta. Alku onkin hyvä, mutta ei yhtä koukuttava kuin mitä Inferno oli.

Romaanin juonesta on vaikea sanoa mitään spoilaamatta liikaa. Langdon on jälleen päähenkilönä ja syvien totuuksien äärellä liikutaan kuten aiemminkin. Kun edellisessä kirjassa teemana oli ihmiskunnan hillitön kasvu, nyt teemana on elämän synty. Mistä olemme tulleet ja mihin olemme menossa. Samoin pohdinnan aiheena ovat uskonto ja tiede; ovatko nämä kaksi tuomittuja olemaan toistensa vihamiehiä vai voivatko ne oppia jotain toisiltansa. Filisofisen pohdinnan seassa on tietysti myös taidetta, takaa-ajoja ja yksi pelottava murhaaja. Eihän se muuten olisi Robert Langdon kirja.

Parhaimmillaan kirja on pohdinnoissaan. Teemoja käännellään ja tarkastellaan monelta kantilta. Uskontoa ei esitä yksipuolisesti pahiksena, samoin kuin tiede ei ole ainoastaan hyvien puolella. Molemmilla on sekä pimeät että valoisat puolensa.

Juonen puolesta sisältöä ei ole yhtä paljon. Juoni on kaikenkaikkiaan aika yksinkertainen ja siinä ei ole tarpeeksi käänteitä. Se ei imaise mukaansa ja pakota ahmimaan sivuja eteenpäin, niin kuin aiemmat Dan Brownin kirjat. Kaiken lisäksi onnistuin arvaamaan lopun suuren juonenkäänteen jo etukäteen. Ei sen näin pitäisi mennä.

Hahmot ovat yhtä ohkaisia kuin aiemminkin, mutta se ei tässä vaiheessa haittaa. Eihän se ole ollut ongelma aiemminkaan. Hahmojen ei kuulukaan olla syvällisiä kirjassa, jonka viehätys piilee arvoituksissa, taidekuvailussa, arkkitehtuurissa ja filosofisissa pohdinnoissa.

Alku on hieno kirja lähinnä sen esittelemien uusien ajatuksien johdosta. Tai pikemminkin ajatuksien, joita se herättää lukijassa. Tämä on kirja, joka kannattaa lukea. Ei välttämättä juonen tai olemattomien hahmojen takia, vaan teemojen. Dan Brown kirjoitti taas kirjan, josta varmasti puhutaan koko syksy.

1 kommentti:

  1. Minä pidin Alku -kirjasta enemmän kuin Infernosta, minusta tässä oli vähän syvällisempi juoni. Tai kuten sanoit,ainakin sai ajattelemaan vähän syvemmin tiettyjä asioita. Sinänsä kirja on perus-Brownia eikä siinä mielessä tarjoa mitään uutta. Minä olen pitänyt kirjailijan alkupään tuotannosta enemmän kuin uudemmista. Ehkä tiettyjen asioiden toisto syö yllätysmomenttia. 3.5/5 olisi täältä arvosana.

    VastaaPoista