E-kirjoista: Lainaaminen
Vaski-kirjastot |
Olen lukenut e-kirjoja pääasiassa niitä lainaamalla. Omistan lukuisia kirjastokortteja (laskujeni mukaan niitä on ainakin viisi), mutta e-kirjojen lainaamiseen olen käyttänyt Vaski-kirjastojen kirjastokorttia. Vaski-kirjastoihin kuuluu Turun lähiseudun kirjastot, kuten Turku, Naantali, Salo ja Uusikaupunki muiden muassa.
E-kirjojen lainaamiseen tarvitset kirjastokortin lisäksi PIN-koodin. Uutta korttia hakiessa PIN-koodi määritellään automaattisesti. Vanhan kortin haltijan täytyy hankkia PIN-koodi kirjastossa asioimalla.
Näiden lisäksi tarvitset vielä Adobe ID-tunnukset. Adobe ID:tä tarvitset DRM-suojattujen e-kirjojen lukemista varten. Adobe ID-tunnukset voi tehdä netissä. Kun tunnukset on luotu, sinun täytyy vielä aktivoida haluamasi lukuohjelma tunnuksilla (eli sähköpostiosoitteellasi ja salasanalla). Yleensä kun yrität avata lainatun e-kirjan ohjelmalla, se automaattisesti kehottaa sinua kirjautumaan Adobe ID-tunnuksillasi lukuohjelmaan. Adobe ID-tunnuksia tarvitset usein myös e-kirjoja ostaessa, joten jos olet kiinnostunut e-kirjojen lukemisesta, tunnusten teosta on hyvä lähteä.
Kun lukuohjelma on kerran aktivoitu, sitä ei tarvitse enää tehdä. Eli riittää kun kirjaat kerran Adobe ID-tunnuksesi ohjelmaan. Tämän jälkeen voit lainata e-kirjoja niin paljon kuin sielu sietää. Vaski-kirjastoissa e-kirjojen laina-aika on maksimissaan kaksi viikkoa, kirjojen varaaminen on maksutonta ja kun laina-aika tulee loppuun, kirja palautuu automaattisesti. E-kirjoista ei siis voi saada huomautusmaksuja. Laina-aika on lyhyempi kuin painetuilla kirjoilla, mutta toisaalta e-kirja on helppo lainata uudelleen, jos lukeminen jäi kesken.
Mistä voin lainata kirjoja?
Vaski-kirjastot tarjoaa kahta vaihtoehtoa: Ellibsin ja OverDriven tarjoamia palveluja. Näiden lisäksi löytyy myös lehtien lainaukseen liittyviä palveluja. Ellibsistä ja OverDrivesta olen käyttänyt enemmän ensimmäistä. Ellibs tarjoaa enemmän suomenkielistä kirjallisuutta, kun taas OverDrivessa on lähinnä englanninkielistä kirjallisuutta.
Ellibs-kokoelman hyviä puolia on sen helppo selailu. Kiinnostavia kirjoja voi ensin etsiä Vaskin verkkokirjaston kautta. Hakua voi rajata koskemaan vain e-kirjoja; tai vaikka vain nuortenkirjoja, joita voi lainata e-kirjoina. Lisäksi jos on kirjautunut verkkokirjastoon tunnuksillaan, haun voi tallentaa myöhempää käyttöä varten. Näin voit muutamalla klikkauksella katsoa, mitä e-kirja aineistoa täältä taas löytyikään. Kun sopiva kirja on löytynyt, linkkiä klikkaamalla pääset suoraan Ellibs-palvelun puolelle ja voit lainata kirjan.
Ellibs-kokoelman huono puoli on niukka kokoelma. Ainakaan tällä hetkellä kirjoja ei ole hirvittävän paljoa, mutta toisaalta kokoelma kasvaa pikkuhiljaa. Tällä hetkellä jos Vaskista etsii kaikki suomenkieliset, kaunokirjalliset e-kirjat, osumia tulee hieman päälle 500. Toivoa sopii, että kokoelma tulevaisuudessa kasvaa.
Toinen huono puoli liittyy kokoelman laatuun. Esimerkiksi Yön talo-kirjasarjasta löytyy vain neljä osaa; kokonaisuudessaan sarjassa on 12 osaa. Jotta hämmennys olisi taattu, löytyvät osat ovat järjestysnumeroiltaan 1, 9, 10 ja 12. Jos jotain kirjasarjaa aletaan hankkia, sitten voisi hankkia jokaisen osan, kiitosta vain.
Lisäksi jotkin kirjat eivät vain toimi. Esimerkkinä Yön talo-sarjan neljäs osa, Piinattu; jos kirjan onnistuu löytämään Ellibsistä, kirjan kohdalla lukee: "Tämä sähkökirja ei ole tällä hetkellä lainattavissa". Tämä on erityisen ärsyttävää, koska tiedän, että aiemmin tämä kirja oli lainattavissa. Minulla jäi se jopa kesken. Kun myöhemmin ajattelin, että voisinpa lainata sen uudestaan ja lukea loppuun, kirjan kohdalle oli ilmestynyt "ei lainattavissa"-teksti ja siitä lähtien kirja on ollut poissa pelistä. Olisi hauska tietää, mistä tämä johtuu tai edes onko asialle tehtävissä jotain. Yritin kerran jopa antaa aiheesta palautetta, mutta viestiini ei koskaan vastattu. Jos annetaan palautteenantomahdollisuus, sitten sitä palautetta voitaisiin myös jotenkin käsitellä.
Joka tapauksessa olen näistä nurinoista huolimatta ollut tyytyväinen Ellibs-palveluun. Kirjojen löytäminen on tehty helpoksi ja lainaaminen käy sujuvasti. Selitysteni perusteella lainaaminen saattaa kuulostaa vaikeammalta kuin onkaan. Se ei oikeasti ole hankalaa. Adobe ID-tunnuksen teko ja lukuohjelmaan näpyttely ei vie montaa minuuttia, ja sitten kun sen on tehnyt, sitä ei tarvitse tehdä enää uudelleen. Voinkin oikein lämpimästi suositella e-kirjojen lainaamista jokaiselle, joka joskus on harkinnut e-kirjojen lukemista. Se on vaivaton, ilmainen tapa totutella e-kirjojen lukemiseen.
Kommentit
Lähetä kommentti