Kirja-arvostelu: Kiera Cass, Perijätär

Kiera Cass: Perijätär

Pen & Paper 2017

Perijätär on Valinta-sarjan neljäs osa. Se sijoittuu samaan maailmaan, mutta keskittyy uusiin henkilöihin, vaikka vanhojakin hahmoja nähdään sivuosissa. Ratkaisu on toimiva ja uusi päähenkilö Eadlyn on herkullisen erilainen pakkaus.

Eadlyn on American ja Maxon tytär ja kruununprinsessa. Illéassa ei ole vieläkään kaikki hyvin, vaikka kastijärjestelmä onkin romutettu ja näennäinen tasa-arvo vallitsee. Saadakseen kansaa lepytetyksi sekä kiinnittäkseen heidän huomionsa toisaalle, kuningas ja kuningatar pyytävät tytärtään osallistumaan Valintaan; tosi-tv-ohjelmaan, jossa kruununprinsessalle etsitään unelmien poikamiestä. Juoni on siis samaa vanhaa hömppää kuin aiemmissa kirjoissa, mutta se on ihmeellisen kutkuttavaa sellaista.

Eadlyn on kirjan kiintotähti. Hän on hahmona sympaattinen ja samaistuttava, silti samaan aikaan hemmoteltu ja tavallisesta elämästä irtaantunut. Sanalla sanoen uskottava. Mitä muuta voisi odottaa ihmiseltä, joka on koko elämänsä elänyt palatsissa tietäen, että joku päivä tulee hallitsemaan koko maata. Silti Eadlyn ei missään vaiheessa muuttunut ärsyttäväksi. Hahmo on todella hyvin kirjoitettu ja kirjan lukee ihan huomaamattaan hetkessä läpi. Eadlynin tarinaa on ilo seurata.

Eadlynin elämään tuppautuvat pojat jäävät hieman pienempään osaan. Seuraavassa osassa hahmoihin päästään varmasti tutustumaan lisää. Valokeilan varastavat ehdottomasti Henri ja Erik; suomalainen poika ja tämän tulkki, koska Henri ei osaa sanaakaan englantia. Kyllä. Ilmeisesti tulevaisuuden dystooppisessa yhteiskunnassa suomalaisten englannintaito romahtaa dramaattisesti. Niin, ja Suomi on yhdistynyt ilmeisesti Ruotsin kanssa. Mitä muuta voi päätellä valtiosta, jonka nimi on Swendway? Kuulostaa kovasti siltä, että myös Norja-parka on joutunut takaisin Suur-Ruotsin vallan alle. Mikä erinomainen kirja lukea näin Suomen 100-vuotisjuhlan aikaan.

Muista hahmoista mieleen jäi myös salaperäinen ja hiljainen Ean, joka ehdottaa Eadlynille rakkauden sijasta järkiavioliittoa. Varteenotettava poikaystäväehdokas on myös Kile; palatsissa koko ikänsä elänyt lapsuuden ystävä. Valinnan aikana Eadlyn alkaa nähdä Kilen uudessa valossa. Tämä ei enää olekaan pelkästään se poika, jolla on ärsyttävä pikkusisko.

Vaikka kirjassa nähdäänkin muutamia suukkoja ja romanttisia hetkiä, Eadlyn ei rakastu päätä pahkaa linnaan tuppaantuneisiin poikiin. Tämä on hyvä asia. On mukavampi kun lukijalle annetaan aikaa tutustua hahmoihin, ja että rakkaus hiipii kuvioihin pikkuhiljaa. Eadlyn on muutenkin hahmona sellainen, että nopeat liikkeet eivät sopisi hänelle. Tarina kulkee uskottavaa vauhtia ja hahmojensa sanelemin ehdoin.

Kaiken kaikkiaan Perijätär on hömppäkirjojen aatelia. Jos vain pystyy sulkemaan silmänsä juonen hölmöydeltä ja kirjan maailman epäloogisuudelta, Perijätär on oikein loistavaa viihdettä. Jos olet ya-kirjallisuuden fani ja romantiikanhammasta kutittaa, tämä on sopiva kirja sinulle.

★★★☆☆

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjoittamisesta: Asetteluohjeita 1

Kirjoittamisesta (osa 3 luvut 1-2)

Kirjoittamisesta: Asetteluohjeita 5