22.11.2019

Pelataan D&D:tä: Aluksi


Aloitin noin vuosi sitten uuden harrastuksen: aloin pelata Dungeons & Dragons -nimistä fantasiaroolipeliä. Olen itse pelaajana kahdessa eri pelissä ja lisäksi vedän yhtä omaa peliäni. Ajattelin että voisi olla mielenkiintoista kertoa hieman tästä uudesta harrastuksestani ja aloittaa uusi juttusarja, jossa kerron yhden pisimmälle edenneen pelikampanjan tapahtumista. Mutta ensin on varmaan parasta avata hieman, mitä on Dungeons & Dragons.

Dungeons & Dragons, lyhennettynä D&D, on fantasiaroolipeli, joka alkujaan julkaistiin jo vuonna 1971. D&D:tä pidetään ensimmäisenä roolipelinä. Pelistä on julkaistu vuosien saatossa useampi versio. Nykyinen versio on viides ja se ilmestyi vuonna 2014. Tämä on myös se versio, jota me käytämme pelatessa.

D&D on pöytäroolipeli; sitä pelataan siis pöydän ääressä. Yksi ihminen toimii pelin johtajana, jota kutsutaan Dungeon Masteriksi (lyhennettynä DM). DM kuvailee pelaajille heitä ympäröivät maisemat ja tapahtumat. Hän toimii siis eräänlaisena kertojana tarinalle. Pelaajat taasen kuvailevat DM:lle oman hahmonsa reaktiot. Esimerkiksi DM voi kertoa: "Yhtäkkiä edessäsi on pahanhajuinen mies, jolla on risuinen parta. Tämä tarttuu sinua kädestä", jolloin pelaaja sanoo: "Huudan kovaan ääneen ja isken miestä vapaalla kädelläni naamaan." D&D on siis yksinkertaistetusti kuvailtuna tarinoiden keksimistä ja kertomista yhdessä.

D&D ei olisi peli, jos siihen ei sisältyisi sääntöjä. Säännöt vaikuttavat siihen millaisen hahmon pelaaja voi luoda itselleen, sekä miten ja millä tavalla tämä hahmo kehittyy pelin aikana. Myös taisteluihin liittyy paljon sääntöjä. Pelin perussäännöt on selitetty kolmessa kirjassa. Player's Handbook on tarkoitettu pelaajien luettavaksi. Siinä selostetaan pelin perusmekaniikka ja kerrotaan kaikki, mitä pelaajan tarvitsee tietää hahmon luomisesta. Dungeon Master's Guide on nimensä mukaisesti tarkoitettu ainoastaan DM:lle. Tässä kerrotaan tarkemmin DM:lle, mitä pelin johtamiseen liittyy ja annetaan neuvoja oman maailman ja pelikampanjan luomiseen. Monster Manual taas sisältää erilaisten vihollisten kuvailuja ja tietoja, joita tarvitaan mielenkiintoisten taistelujen luomiseksi.

Pelivälineinä pelaajilla on omat hahmolomakkeensa sekä eritahoiset nopat. Apuna voidaan käyttää myös miniatyyrejä ja paperille piirrettyä ruudukkoa, joita käytetään erityisesti taistelutilanteissa havainnoimaan eri hahmojen ja vihollisten sijaintia ja liikkumista taistelun aikana. Noppia käytetään pelissä silloin, kun halutaan ratkaista jotakin, johon on sattumalla oma osansa. Noppia on erilaisia, mutta käytetyin niistä on 20-tahoinen noppa eli d20. Esimerkiksi pelaaja voi ilmoittaa DM:lle, että hän haluaa yrittää hiipiä vihollisen ohitse. DM voi tällöin pyytää pelaajaa heittämään noppaa ja lisäämään nopan silmälukuun hiipimiseen liittyvän taitopisteensä luku. Mitä suurempi luku on, sitä todennäköisemmin hiivintä onnistuu.

D&D:n nykyisin käytössä olevaa viidettä versiota ei valitettavasti ole suomennettu. Sääntökirjat löytyvät ainoastaan alkuperäiskielellään englanniksi. Pelaamisen aloittaminen vaatii siis väistämättä hieman kielitaitoa. Sivusto Lohikäärmeen luola on suomentanut D&D:n vanhemman version, joten joidenkin termien ja rotujen suomentamisessa pystyy käyttämään tätä apuna. Kohtuullisella kielitaidolla kuitenkin pärjää, joten jos kiinnostuit D&D:stä, vieraan kielen ei kannata antaa pelottaa itseään.

D&D sääntökirjoja voi löytää hyvin varustelluiden suomalaisten pelikauppojen hyllyistä. Kolmella perussäännöt selittävällä oppaalla pääsee oikein hyvin alkuun. Lisääkin kirjoja löytyy, jos myöhemmin haluaa lisää hahmoja tai hirviöitä peliinsä mukaan, tai jos haluaa ostaa valmiiden kampanjoiden kirjoja. Kirjat ovat aika hintavia, mutta alkuinvestoinnin jälkeen pelaaminen ei vie rahaa; sehän lähinnä koostuu ihmisistä saman pöydän ääressä puhumassa ja viettämässä aikaa. Tietysti aina voi ostaa miniatyyrejä (eli minejä), mutta tämä on oikeastaan vapaaehtoista. Ilman hienoja minejäkin on mahdollista vetää pelikampanja.

Tässä siis taustatietoa siitä, mitä Dungeons & Dragons oikeastaan on. Jatkossa aion näissä blogauksissa keskittyä yhteen kampanjaan, jossa olen pelaajana neljän muun pelaajan lisäksi. Peli sijoittuu DM:n itse keksimään fantasiamaailmaan. Seuraavissa blogiteksteissä kerron hieman, mitä kampanjassa on aikaisemmin ehtinyt tapahtumaan. Vuoden aikana seikkailuja on ehtinyt kertymään jo jonkin verran, koska olemme tavanneet pelin äärellä semi-säännöllisesti joka viikko.

Oma mielipiteeni D&D:stä harrastuksena on se, että se on ihan älyttömän hauskaa sekä pelaajana että pelin johtajana. Pelissä pääsee käyttämään luovuuttaan, orastavia näyttelijän taitojaan ja improvisointia. Se on myös erittäin viihdyttävää. Suosittelen lämpimästi kaikille ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti